WILD. SIBERIAN. HEALTHY
Kedar je slava i ponos sibirskih šuma. Simbol snage, zdravlja, trajanja i otpornosti. Prema staroj sibirskoj legendi drvo kedra je stvoreno da služi kao rezervoar kosmičke energije. Da li je legenda tačna ili ne, nije ni bitno jer je kedrovo drvo toliko zdravo da ga narod upotrebljava još iz antičkih vremena.
Iz Sibira, ime koje na ruskom znači uspavana, mirna zemlja nam stiže super hrana organskog i divljeg porekla – kedrovo ulje.
Rusi kedrovo ulje smatraju “lekom za 100 bolesti”. Dobijeno je metodom hladnog ceđenja od pinjola kedra koji raste u ekološki najčistijem regionu na svetu – u dubini šume divlje sibirske tajge.
Neverovatna misterija su sibirske kedrove šume, gde kedar već vekovima odoleva surovim uslovima tajge gde temperatura zimi dostiže i -50 stepeni! Zahvaljujući takvim uslovima kedrovi plodovi pinjoli su postali toliko moćni da sadrže neverovatan prirodni izvor antioksidanata i ovo “zlatno” ulje sadrži:
- Najbogatiji izvor A, B, D, E i F vitamina, omega 3 i 6 masnih nezasićenih kiselina.
- Organizam upija kedrovo ulje 99%
- 3x više vitamina F nego riblje ulje
- 5x više vitamina E nego maslinovo ulje
- Sadrži 19 aminokiselina
-
KP Hladno ceđeno kedrovo ulje. Wild grown 100 ml2490.00 RSDOcenjeno 5.00 od 5 na osnovu 4 ocene kupca
-
KP Hladno ceđeno kedrovo ulje. Wild grown 250 ml5690.00 RSDOcenjeno 5.00 od 5 na osnovu 2 ocene kupca
Poreklo i tradicija ulja
Kedrovo ulje je dragocena superhrana organskog i divljeg porekla. Njegova tradicija korišćenja u ishrani, u narodnoj medicini i u kozmetologiji je duža od 300 godina. Zbog toga ga nazivaju “čudo sibirske tajge”. U naše radnje stiže iz dalekih tajgi zapadnog Sibira, 5742 kilometara udaljenih od Beograda.
Ovo ulje je izuzetno nutritivno bogata namirnica koja se pravi od hladno presovanih pinjola sibirskog kedra divljeg porekla. Temperatura na kojoj sibirski kedar raste (zimi je to i do -50 stepeni) mu daje neverovatnu snagu, obogaćujući ga mnoštvom vitamina, aminokiselina, makro i mikroelemenata.
Sadrži esencijalne masne kiseline Omega 3, 6 i 9, a specifično je po tome što je jedino ulje na svetu koje sadrži Pinolensku kiselinu, koja smanjuje nivo lošeg holesterola i utiče na smanjenje upalnih procesa u telu.
Zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina i zasićenih masnih kiselina, organizam u potpunosti upija kedrovo ulje.
Lekovita svojstva
Kedrovo ulje prema ruskoj narodnoj medicini utiče na 3 ključna elementa u našem telu, od kojih zavisi naše opšte stanje, a to su:
- srce i krvni sudovi – utiče na kardiovaskularni sistem tako što povećava elastičnost krvnih sudova, radi na prevenciji tromboze, reguliše šećer, smanjuje loš holesterol, poboljšava hormonalno stanje organizma.
- digestivni trakt – ulje kedra je jak regenerator koji utiče na prevenciju i oporavak digestivnog trakta. Ima obnavljajuće dejstvo sluzokože i tkiva u želucu, oblaže ceo digestivni trakt. Pozitivno utiče i na funkciju varenja tako što imaju ulogu prebiotika, hrani naše prirodne bakterije koje se nalaze u stomaku. Smanjuje želudačnu kiselinu, nadimanje, podrigivanje i simptome refluksa. Pomaže u oporavku gastritis i kolitisa.
- upalni procesi u telu – sadrži visoki procenat, oko 19% pinolenske kiseline (jedini nosač pinolenske kiseline na svetu). Ova kiselina jako utiče na smanjivanje upalnih procesa u telu. Deluje na bilo koji organ koji je trenutno pod upalom, kao na primer artritis, smanjuje upalne procese i bolove u zglobovima.
Poznata je izreka da “sve kreće iz stomaka”, a na ruskom jeziku život znači stomak, tako da možemo reći da kedrovo ulje poboljšava naš život. Upotrebljava se za:
- normalizaciju gastrointestinalnog trakta
- prevenciju i lečenje artritisa
- poboljšanje moždanog i perifernog krvotoka
- pomaže regeneraciju ćelija
- zateže zidove krvnih sudova
- izbacuje toksine i teške metale iz organizma
- ima uticaj na razvoj mozga, posebno je koristan u ishrani dece.
- normalizuje procese metabolizma u krvi
- utiče na mršavljenje – smanjuje potrebu za slatkišima i osećaj gladi.
- jača imunitet
- smanjuje nivo holesterola u krvi i sprečava pojavu tromba.
- lečenje opekotina, promrzlina, kožnih bolesti. Ako se koristi spoljno smanjuje upalu na koži, utice na smanjivanje iritcaije i svraba, smiruje i ublažava simptome.
- normalizuje funkciju endokrinih i polnih žlezda
- pojačava potenciju kod muškaraca i fertilnost kod žena
- utiče na insulin
- utiče na probavu! Normalizuje rad digestivnog trakta.
- ima funkciju prebiotika.
Ulje je efikasno uz terapiju za digestivni, disajni i druge sisteme organizma. Osim toga, kedrovo ulje se koristi za normalizaciju metabolizma masti, za lečenje varikoznih bolesti i bolesti digestivnih organa (gastritis, gorušica, Baretov jednjak, ulcerozni kolitis, zatvor, erozivne i ulcerozne lezije želudačnog crevnog trakta i dr.)
Koristi se za stimulisanje normalnog razvoja dečijeg organizma, za aktivaciju imunog sistema. Preventivno za sezonske epidemije jakih respiratornih oboljenja i uzrasne promene u organizmu. Ulje blagotvorno utiče na fizički i mentalni razvoj deteta i učvršćuje imunitet.
U Rusiji, kako kaže narodna medicina koja se prenosi od usta do usta, trudnice piju kedrovo ulje za jačanje svog tela i zbog pozitivnog uticaja na razvoj deteta.
Uputstvo za upotrebu koju preporučuje ruska narodna medicina
Preventivna doza koja se pije je jedna kafena kašičica ujutru na prazan stomak, posle čaše vode.
Malo mućkanje u ustima dozvoljava brzu apsorpciju ulja u srce i krvne sudove. Obavezno je da kašičica bude drvena, kako bi se sačuvali svi važni elementi.
Kod problema sa gastrointestinalnim traktom preporučuje se jedna kašičica do 2 puta dnevno 30 minuta pre obroka, prema protokolu Tomskog univerziteta u Rusiji. Ako se noću pojavljuju simptomi gorušice, može se uzeti kašičica pre spavanja.
Tokom lečenja stanja kože, ulje se nanosi obilno na problematična područja, više puta dnevno.
Ruska narodna medicina preporucuje utrljavanje kedrovog ulja u upalno mesto, zglob npr., za smanjivanje simpotma bolova I povlačenja upalnog procesa.
Dužina upotrebe ulja zavisi od individualnih potreba i stanja. Tradicionalno se preporučuje uzimanje ulja najmanje od jednog do tri meseca. Uglavnom ulje kedra se smatra ulje kontinuitetom, jer doprinosi organizmu neverovatan nutritivan izvor i poklanja aminokilseine koji su neophodne za dobro stanje organizma. Ulje se čuva na tamnom mestu, na temperaturi do 24 stepena, a može i u frižideru. Do sada nije registrovan nijedan neželjeni efekat pri upotrebi ulja sibirskih pinjola.
Odlikuje se blagim, kremastim, punim ukusom i mirisom pinjola. Može se koristiti u svim jelima, u prelivima za salate, sosevima i sl. Važno je znati da, kada se dodaje u hranu, temperatura mora biti niža od 30 stepeni.
Kedrovo ulje nije neka magična tableta koja leči sve probleme, ali je instrument koji će poboljšati mnoge finkcije i uticati dalje korake kao što su pokretanje drugih aktivnosti – zdrava ishrana i fizička aktivnost i oporavak organizma.
Kontraindikacije postoje: nemojte uzimati kedrovo ulje ako patite od dijareje. Tek kada se smiri, možete ga koristiti za unutrašnju upotrebu.
Kedrovo ulje u Kedrovoj Priči
Ovde u Kedrovoj Priči u ponudi imamo kedrovo ulje najboljeg kvaliteta dobijeno patentiranom metodom ceđenja za očuvanje svih nutritivnih vrednosti sibirskih pinjola, od 100 ml i 250 ml. Takođe imamo i razne druge proizvode koje sadrže kedrovo ulje u svom sastavu i možemo vam s ponosom reći da su nam to najprodavaniji proizvodi u našoj raznovrsnoj ponudi!
Kedrova Priča je garancija najboljeg kvaliteta ulja od kedra.
Napomena: Sve navedeno je samo za upoznavanje sa sibirskom narodnom medicinom. Kedrovo ulje je hrana koja se koristi u ruskoj narodnoj medicini nekoliko vekova. Blog je informativnog karaktera.
Kupiti kedrovo ulje
-
KP Hladno ceđeno kedrovo ulje. Wild grown 100 ml2490.00 RSDOcenjeno 5.00 od 5 na osnovu 4 ocene kupca
-
KP Hladno ceđeno kedrovo ulje. Wild grown 250 ml5690.00 RSDOcenjeno 5.00 od 5 na osnovu 2 ocene kupca