AKCIJA! Besplatna dostava za porudžbinu preko 3000 dinara

Prava NEGA LICA: vodič za početnike

Efikasna nega lica je važna tema u svetu lepote, koja može biti korisna svakoj ženi a i muškarcu, ko želi da ima zdravu i lepu kožu. U stvari, sve je prilično jednostavno: potrebno je pridržavati se svakodnevne rutine (mi to zovemo “sistem”) uz korišćenje odgovarajuće kozmetike.

Kako negovati kožu lica, koja sredstva odabrati u zavisnosti od stanja kože i na šta obratiti posebnu pažnju, reći ćemo vam u ovom članku. Pitali smo i našeg eksperta u organskoj I prirodnoj nege, Elenu Larionovu, kozmetičara, sprecijaliste kozmetičke hemije i kozmecevtike, autora koncepta Zdrava nega.

Sadržaj

Zašto je važno negovati kožu lica?

Navikli smo da procenjujemo stanje kože isključivo sa estetske i lepe strane. Retko razmišljamo o tome koliko važnu ulogu koža igra u funkcionisanju organizma. Naš ekspert za negu kože, kozmetolog i autor koncepta “Zdrava nega” Elena, stalno podseća da je koža, između ostalog, jedan od najvećih ljudskih organa, naš organ zaštite i odbrane! Koža nas štiti od spoljašnjih uticaja (UV zračenja, zagađenog vazduha i ekologije) i agresije patogenih mikroorganizama.

Koža na licu je posebno podložna ovom uticaju jer je u stalnom kontaktu sa spoljašnjom sredinom i kozmetičkim preparatima koji nam nisu uvek od koristi. Kao rezultat, zaštitne funkcije kože slabe, što negativno utiče na njen izgled i zdravlje. Evo nekoliko najčešćih znakova tog uticaja:

 • gruba, hrapava površina;
 • vizuelno neujednačena tekstura;
 • pigmentacija;
 • suvoća;
 • osetljivost;
 • crvenilo;
 • mlakavost;
 • bezbojan siv izgled.

Pravilna nega lica može sprečiti ili ublažiti ove pojave, prvenstveno podržavajući barijerne funkcije kože putem:

 • pažljive nege
 • obnove
 • hidratacije
 • ishrane
 • odbrane

Pravilna nega kože rezultira glatkom, jedrom, sjajnom kožom ujednačenog tena. Za pravilnu ili, kako je zovemo, ZDRAVU NEGU potrebna su samo 3 proizvoda. Oni igraju ključnu ulogu u nezi kože, njenom zdravlju i uspehu anti-age nege (prevencija znakova preranog starenja kože i produženje njenog mladalačkog izgleda). U konceptu Zdrave nege ove tri koraka zovemo bazna nega.

Ključne reči u baznoj nezi su redovnost tzv. sistematičnost i pravi preparati. Ako je koža glatka i sjajna, bez osetljivosti i upala, to znači da optimalno obavlja svoju zaštitnu funkciju. I ovo je cilj Zdrave nege –  Vaša zdrava koža.

Levrana nega lica

Šta treba da sadrži svakodnevna Bazna nega kože lica: pravila

Kako napominje naš ekspert, kozmetolog Elena, pravila su veoma jednostavna i primenjiva za svaku osobu na planeti. Rezultati neće dugo čekati. Čak i plastični hirurzi americi priznaju da nema ničeg važnijeg od pravilne kućne nege (post iz 2016.). Bazna nega lica je veoma jednostavna i potpuno ostvariva u kućnim uslovima. Koji su to koraci?

 1. Čišćenje

Poznata istina — nega kože počinje čišćenjem. Na ovom koraku uklanjaju se nečistoće sa njene površine, i to ne samo šminka i čestice prašine, već i višak sebuma, mrtve ćelije epidermisa.

Važno je ne preskočiti ni jutarnje ni večernje čišćenje, čak i ako ne koristite dekorativnu kozmetiku.

Elena, kozmetičar: “Kvalitet čišćenja kože utiče na efikasnost sledeće nege. Ako na koži ostane prljavština ili ako je nega agresivna, to negativno utiče na zdravlje kože i može dovesti do brzog starenja”.

 1. Vraćanje pravilnog pH kože.

Naša koža kao organ ima svoj određeni pH, koji igra važnu ulogu u funkcionisanju mikrobioma kože lica. Imunitet kože, njen kvalitet, nivo osetljivosti ili inflamatorni procesi — sve to može biti posledica poremećaja pH balansa kože.

Poremećaj pH se dešava svaki put nakon umivanja. U mladosti, ako su funkcije kože nepromenjene, pH se brzo vraća sam, ali često, a sa godinama sve češće, potrebno je do 2 sata za obnavljanje. To znači da koža ne funkcioniše kako treba dok se pH ne vrati.

Do čega vodi disbalans pH na koži? Suvoća, zategnutost, inflamacije, osetljivost, itd.

Zato je važno razumeti da je pravi tonik neophodan minimum u nezi. Bazni preparat za kvalitetnu negu i zdravlje kože.

Elena, kozmetičar: “U mojoj praksi ovaj sitan korak koji jako ćesto bio zanemaren do momenta dok nisu došli u Kedrovu Priču. Toliko su korisnici oduševljeni sa vremenem. I pitaju zašto nisu ga uveli mnogo ranije, jer to menja bukavlno sve u zdravom osečaju kože lica”.

 1. Hidratacija, ishrana i zastita.

Završni preparat za negu: krema, emulzija ili fluid — štiti kožu od dehidratacije i negativnih faktora spoljašnje sredine. Sadrži hidratantne komponente, kao i lipide (ulja, ceramide), koji podržavaju zaštitnu barijeru kože, sprečavaju isparavanje vlage i stvaraju osećaj udobnosti. Tekstura može biti manje ili više bogata, lagana ili obrnuto punija — u zavisnosti od konkretnog preparata i potreba.

Prema pravilima, sve korake nege kože lica treba ponavljati dva puta dnevno — i ujutru i uveče.

Elena, kozmetičar: “U mojoj praksi, tokom godina savetovanja, sa klijentom baznom negom za relativno kratko vreme možemo značajno poboljšati stanje kože. Smanjiti masnoću, nadoknaditi gubitak vlage ili smanjiti osetljivost, vratiti punoću, itd. Mnogi klijenti se iznenade kako je to moguće, sa samo tri proizvoda iz organske kolekcije. Ali sve genijalno je jednostavno. Reklama ili celo tržište nam prodaju previše proizvoda i stvaraju sliku da nam je potrebno 10-20-30 proizvoda, a sve što je potrebno je sistem i 3 prava bazna preparata, prilagođena potrebama vaše kože.“

VAŽNO! Veoma je važno razumeti da zdrava nega podrazumeva čiste aktivne prirodne komponente i bogat sastav. Bez hemijskih sastojaka koji mogu potencijalno negativno uticati na čoveka i prirodu! Zašto rizikovati? Kada nam priroda daje sve što nam treba, samo treba pravilno iskoristiti. I koncept Zdrave nege upravo je o tome.

Sredstva za baznu negu lica od Kedrova Prića

Pričamo o tome koja sredstva za negu lica su vam potrebna u svakodnevnom životu, i navodimo konkretne primere iz kolekcije Zdrava nega za Kedrova Prića.

Sredstvo za umivanje

Format sredstva za čišćenje nije toliko važan — to može biti gel, pena, micelarna voda ili mleko, koje odgovara konkretnom stanju kože. Važno je da sastav bude blag, ali aktivan. Bez sulfata, PEG-a i drugih negativnih sastojaka. Bezbednost, prirodnost i bogatstvo sastava – ključni su u izboru sredstva, uz pažnju na stanje kože i odgovarajuće aktivne sastojke. Primer iz naše kolekcije.

Tonik za lice za pH balans

Kod tonika je važan njegov sastav i nivo pH. Pošto tonik ostaje na licu, ne ispiramo ga. To znači da ako u sastavu ima npr. PEG, takav tonik može stanjiti lipidnu barijeru, što vodi do povećane propustljivosti kože na negativne spoljne faktore i povećane osetljivosti kože.

Elena, kozmetičar: “Pravi tonik je zapravo teško pronaći, što je iznenađujuće s obzirom na ogromnu ponudu. Pravi tonik nema uopšte sastojaka koji negativno utiču na kožu, ali na tržištu ima najviše baš takvih. Napravila sam selekciju odličnih tonika sa baznim i aktivnim sastavom, prirodnog porekla za concept Zdrave nege da bi Vama bilo lakše da se orijentišite se u pravim zdravim tonicima.

Krema: dnevna i/ili noćna

Dnevna krema

Ima nekoliko zadataka, pre svega – održavanje nivoa hidratacije kože i zaštita od nepovoljnih spoljašnjih faktora, poput vremenskih uslova, preterane suvoće vazduha, temperaturnih oscilacija, izlaganja UV zračenju.

Elena, kozmetolog: “U nekim slučajevima, dnevne kreme imaju i zaštitni faktor od sunca, ali to je unapred izgubljena kombinacija. Jer u tom kompromisu ne dobijate ni tamo ni ovamo. Ako želite rezultate i od kreme i od SPF-a, kupite ih odvojeno. Inače, kombinovani preparat je čisto psihološko umirenje, ali nikako nega i SPF zaštita. Nažalost, to ne funkcioniše, a svima nam se to jako sviđa.”

Noćna krema

Ako je tokom dana potrebna zaštita i hidratacija koži, noću dolazi period odmora i obnove. U kreme za večernju rutinu dodaju se komponente koje stvaraju optimalne uslove za “ponovno pokretanje” kože: hranljive, antioksidativne, obnavljajuće, umirujuće. Tekstura noćnih proizvoda obično je prijatna, obavijajuća, trenutno stvara osećaj udobnosti.

Elena, kozmetolog: “Često pitanje, da li se može koristiti ista krema tokom dana i noći? Zvanične zabrane za to nema i u početku možete proći samo jednom kremom. Ali ako želite kasnije efikasnu dubinsku negu, u nekom trenutku moraćete uključiti u noćnu negu druge aktivne sastojke. To je kao da koža danju pije vodu, a noću jede. Zato noćne kreme imaju druge funkcije. Ali za početak uđite u sistem i počnite bar sa jednom pravom kremom. Rezultati neće dugo čekati. Moja preporuka su kreme MLE tehnologije, moja velika ljubav dokazani rezultati kod klijenata.”

Dodatna nega

Zona oko očiju

Proizvod za negu kože oko očiju posebno je važan deo programa nege lica, s obzirom na fiziološke karakteristike koje često dovode do dehidratacije, oticanja i ranih znakova starenja.

Kozmetička nega kože oko očiju usmerena je na hidrataciju i oporavak lipidne barjere, kao i borbu protiv znakova umora i bora – i primenjuje se takođe dva puta dnevno.

Za drenažni efekat, kako biste smanjili otoke ili tamne krugove ispod očiju. I takođe, za zaštitu od negativnog uticaja okoline.

Elena, kozmetolog: “Zona oko očiju je tanka i najbrže otkriva naše godine. Pazite i pravilno brinite o njoj. Čist sastav proizvoda igra ključnu ulogu u nezi ove zone.” SPF zastita

KORACI prave bazne nege za kožu lica: korak po korak

Briga o koži lica nije teška, ali, ako želite da svakodnevna nega bude zaista efikasna, važno je uzeti u obzir neke detalje i nijanse. Da biste razumeli nijanse, dajemo vam korak po korak negu kože lica sa komentarima i korisnim savetima našeg eskperta Elene:

KORAK 1 Čišćenje

 1. Operite ruke. Na vlažnu kožu dlanova nanesite sredstvo za čišćenje.
 2. Lagano umasirajte sastav između dlanova (emulgirajte) i nanesite na kožu lica utrljajućim pokretima.
 3. Pažljivo očistite sve zone, uključujući vrat i oči (ako vaše oči pozitivno reaguju na sredstvo).
 4. Temeljito isperite sredstvo vodom.

Elena, kozmetolog:Često pitanje, da li treba nanositi sredstvo za umivanje na vlažnu ili suvu kožu? Nema jednoznačnog odgovora i zavisi od stanja kože i u većoj meri od samog sredstva. U suštini, oba metoda – nanošenje na suvu ili vlažnu kožu – imaju svoje opravdanje i mogu biti korisni u zavisnosti od situacije. Eksperimentisanje i praćenje reakcije kože može vam pomoći da odredite šta vam najbolje odgovara”.

Takođe je važna temperatura vode kojom se umivate. Elena preporučuje upotrebu vode sobne temperature za normalnu kožu, mlaku ili lako prohladnu – za kožu sa znakovima kuperoze i nešto topliju – za problematičnu kožu i upale.

 

KORAK 2 Tonizacija

Još jednom naglašavamo važnost tonika u nezi kože lica: sredstvo pomaže u vraćanju neutralnog pH na površinu epidermisa nakon kontakta sa vodom, i takođe! Pomaže sledećem preparatu da bolje prodre u strukturu kože, što je veoma važna funkcija, jer od toga zavisi daljnja efikasnost nege. Zato je vredno izdvojiti nekoliko sekundi da se koža blago osuši mekim peškirom posle umivanja i očisti vatom natopljenom tonikom. To važi kako za jutro, tako i za veče. Bez ispiranja.

Elena, kozmetolog: “Često pitanje je da li treba odmah nanositi preparat nakon tonika ili treba sačekati da se tonik upije? U većini slučajeva, bolje je sačekati da se tonik upije. Obično to traje nekoliko sekundi, nakon čega možete odmah naneti sledeći preparat”.

Nega lica tonizacija

KORAK 3 Nanošеnjе kreme

Кrеma se nanosi posle tonika. Ako ste pravilno odabrali sredstvo za umivanje i tonik, tada sigurno nećete osećati zatezanje pri nanošenju kreme! I krema će obavljati svoju najvažniju funkciju, a to je hidratacija, ishrana i obnavljanje (u zavisnosti od aktivnih sastojaka u kremi).

Elena, kozmetolog: “Veoma volim kreme brenda Levrana MLE tehnologije (o tome možete pročitati u drugom članku). U praksi su se odlično pokazale, nivo ishrane, hidratacije i obnavljanja lipidne barijere i čist organski sastav, veoma su retkost u proizvodu, posebno po veoma prihvatljivoj ceni. Godinama ih volim, a povratne informacije i rezultati klijenata samo potvrđuju tu ljubav”.

Zaključak

Dakle, detaljno smo saznali kako pravilno negovati lice i možemo izvesti preliminarne zaključke. Važno je čistiti kožu, koristiti proizvode sa koncentrisanim sadržajem aktivnih sastojaka i završiti ritual kremom koji odgovara potrebama kože, bilo da je u pitanju ishrana ili hidratacija. Ova 3 koraka čine osnovnu BAZNU negu i već sa pravilno odabranim proizvodima i zdravim sastojcima možete postići odlične rezultate.

Takođe, treba imati na umu da bazna nega 3+1 dodatni korak ipak toplo preporučuje SPF u aktivnim sunčanim danima. Tokom dana, pri jakom UV zračenju, potrebna su sredstva sa SPF-om kako bi se zaštitila koža od UV zračenja i razgradnje kolagena (više o tome u ovom članku).

Ako je potrebno i uz vašu ljubav i još bolje rezultate, osnovna nega može biti ojačana Aktivnom negom: maskama, pilingom, serumima, busterima, kremama i aktivima za pojačanje nege i rešavanje određenih problema. Ali aktivna nega radi tek kad je bazna uvedena u sistem.

Elena, kozmetolog: “Važno je razumeti da je osnovna nega kao temelj zgrade, bez nje zgrada neće opstati. Srušiće se. Tako je i sa kozmetikom. Aktivnu negu uvodimo tek kada izgradimo pravilnu osnovnu negu. To je tačno ono sa čim se suočava ogroman broj ljudi i zbog čega nema rezultata. Jer se jednostavno sve meša u jednu negu bez sistema. To je fundamentalno netačno. Želite li prave vidljive rezultate? Počnite sa baznom negom u Kedrovoj Priče , gde su svi sastojci selektovani i odabrani po principu bezbednosti i efikasnosti. Držite se sistema. I postanite jedan od hiljada zadovoljnih klijenata koncepta Zdrave nege”.

Članci koji bi vas mogli zanimati:

 1. Rast kose i opadanje kose: Da li je isto?
 2. Preporuke za izbor sredstava protiv opadanja kose
 3. Kako postići prelep ten bez izlaganja suncu ili odlaska u solarijum?
 4. Najbolji serumi za lice
Prava nega lica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Koristimo cookie da bismo poboljšali iskustvo našeg veb sajta. Za više informacija pogledajte Politiku privatnosti cookie. Ako nastavite da pretražujete ovaj sajt, prihvatate našu upotrebu cookie.