Divlje iznad organskog! Iz dalekog Sibira u vašem domu super hrana – kedrovi pinjoli i ulje od 100% presovanih pinjola!
Ovaj jedinstveni plod pozitivno utiče na hormone, energiju, snagu, raspoloženje i celokupno zdravlje čovekovog organizma.
- 100% divlji, prirodni, sirovi pinjoli iz Altaja, regije u Sibiru.
- Kedrovi pinjoli iz Sibira su najskuplji i najkorisnije semenke na svetu.
- Imaju prepoznatljivu aromu, tekstura je hrskava, visok sadržaj ulja, visok sadržaj proteina, vitamina i minerala.
- Garantovano poreklo – garantovana čistoća.
- Prirodni antioksidant divljeg porekla.
- Nutritivna i lekovita vrednost pinjola: u jezgru sadrže 64% masti, 15% ugljenih hidrata, 19% azotnih materija, 2% mineralnih elemenata.
Sibirski kedar je veličanstveno drvo koje raste u nepreglednim predelima tajgi dalekog Sibira. Nije poznat samo zbog svoje visine i lepote tokom cele godine, već i zbog korisnosti svojih plodova, kedrovog ulja, smole koja ima prijatan, karakterističan i umirujuć miris, čak i orahove ljuske se koriste u narodnoj medicini. Jedan od najvećih benefita sibirskog kedra su pinjoli, jestive semenke iz šišarki. Berbe se obavljaju ručno u zabačenim i čistim delovima šuma kedrova.
Sibirsko-atlajska kedrova šuma ima svoju mikro klimu. To je svojevrsna fabrika kiseonika, natopljena negativnim jonima i fitocidima, idealno okruženje za zdrav odmor i život čoveka. Vazduh u kedrovoj šumi je praktično sterilan, a ova biljka je vrlo cenjena u Rusiji jer su njena svojstva jedinstvena, štite i pomažu celokupnom organizmu. Vodeći stručnjaci u Rusiji savetuju da se pinjole uključe u ishranu svih ljudi.
SASTAV I NUTRITIVNA VREDNOST:
Zrna pinjola su bogata vitaminima B, vitaminima A, E i K, kao i gvožđem, fosforom, cinkom, magnezijumom, bakrom i manganom. Sadrže 19 aminokiselina, među kojima je 8 esencijalnih za čoveka: leucin, izoleucin, lizin, metionin, treonin, triptofan, valin, fenilalanin. Ljudsko telo ne može da ih sintetiše samostalno, ali su neophodne za razvoj mišića, elastičnost ligamenata, kože i tetiva. Zahvaljujući tolikom broju korisnih supstanci, pinjoli jačaju kardiovaskularni i imuni sistem i korisni su tokom virusnih bolesti. Semenke su veoma korisne za dijabetičare: kod dijabetesa želite ugljene hidrate i slatku hranu, a pinjolii smanjuju taj osećaj.
Nutritivna i lekovita vrednost pinjola: u jezgru sadrže 64% masti, 15% ugljenih hidrata, 19% azotnih materija, 2% mineralnih elemenata. Poboljšavaju sastav krvi, pomažu normalnom funkcionisanju nervnog sistema, blagotvorno utiču na kožna tkiva, ublažavaju anemiju…
Jezgro pinjola sadrži puno dijetetskih vlakana i visokokvalitetne prirodne biljne proteine. Ovo čini pinjole nezamenljivim za vegetarijance i ljude koji, iz bilo kog razloga, ne jedu mesne i biljne proizvode. Za lečenje i prevenciju prehlade preporučuje se uključivanje u ishranu pinjola. Plodovi imaju svojstva iskašljavanja, podržavaju imuni sistem i pomažu u oporavku.
Pinjoli pozitivno utiču na: insulinsku rezistenciju i dijabetes, smanjenje telesne težine, spavanje, holesterol, srce i krvne sudove, mogu ih uzimati deca, stariji ljudi, trudnice i dojilje…
KEDROVO ULJE 100 ml
Sibirski lek za 100 bolesti i “zlatno” ulje sadrži:
- *Najbogatiji izvor A, B, D, E i F vitamina, omega 3 i 6 masnih nezasićenih kiselina.
- *Organizam upija kedrovo ulje 99%
- *3x više vitamina F nego riblje ulje
- *5x više vitamina E nego maslinovo ulje
- *Sadrži 19 aminokiselina
Poreklo i tradicija ulja
Kedrovo ulje je dragocena superhrana organskog i divljeg porekla. Njegova tradicija korišćenja u ishrani, u narodnoj medicini i u kozmetologiji je duža od 300 godina. Zbog toga ga nazivaju “čudo sibirske tajge”. U naše radnje stiže iz dalekih tajgi zapadnog Sibira, 5 000 kilometara udaljenih od Beograda.
Ovo ulje je izuzetno nutritivno bogata namirnica koja se pravi od hladno presovanih pinjola sibirskog kedra divljeg porekla. Temperatura na kojoj sibirski kedar raste (zimi je to i do -50 stepeni) mu daje neverovatnu snagu, obogaćujući ga mnoštvom vitamina, aminokiselina, makro i mikroelemenata.
Sadrži esencijalne masne kiseline Omega 3, 6 i 9, a specifično je po tome što je jedino ulje na svetu koje sadrži Pinolensku kiselinu, koja smanjuje nivo lošeg holesterola i utiče na smanjenje upalnih procesa u telu.
Zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina i zasićenih masnih kiselina, organizam u potpunosti upija kedrovo ulje.
Lekovita svojstva prema ruskoj narodnoj medicini
Kedrovo ulje utiče na 3 ključna elementa u našem telu, od kojih zavisi naše opšte stanje, a to su:
- SRCE I KRVNI SUDOVI – utiče na kardiovaskularni sistem tako što povećava elastičnost krvnih sudova, radi na prevenciji tromboze, reguliše šećer, smanjuje loš holesterol, poboljšava hormonalno stanje organizma.
- DIGESTIVNI TRAKT – ulje kedra je jak regenerator koji utiče na prevenciju i oporavak digestivnog trakta. Ima obnavljajuće dejstvo sluzokože i tkiva u želucu, oblaže ceo digestivni trakt. Pozitivno utiče i na funkciju varenja tako što imaju ulogu prebiotika, hrani naše prirodne bakterije koje se nalaze u stomaku. Smanjuje želudačnu kiselinu, nadimanje, podrigivanje i simptome refluksa. Pomaže u oporavku gastritis i kolitisa.
- UPALNI PROCESI U TELU – sadrži visoki procenat, oko 19% pinolenske kiseline (jedini nosač pinolenske kiseline na svetu). Ova kiselina jako utiče na smanjivanje upalnih procesa u telu. Deluje na bilo koji organ koji je trenutno pod upalom, kao na primer artritis, smanjuje upalne procese i bolove u zglobovima.
Poznata je izreka da “sve kreće iz stomaka”, a na Ruskom život znači stomak, tako da možemo reći da kedrovo ulje poboljšava naš život. U narodnoj medicini upotrebljava se za:
- -normalizaciju gastrointestinalnog trakta
- -prevenciju i lečenje artritisa
- -poboljšanje moždanog i perifernog krvotoka
- -pomaže regeneraciju ćelija
- -zateže zidove krvnih sudova
- -izbacuje toksine i teške metale iz organizma
- -ima uticaj na razvoj mozga, posebno je koristan u ishrani dece.
- -normalizuje procese metabolizma u krvi
- -utiče na mršavljenje – smanjuje potrebu za slatkišima i osećaj gladi.
- -jača imunitet
- -smanjuje nivo holesterola u krvi i sprečava pojavu tromba.
- -lečenje opekotina, promrzlina, kožnih bolesti. Ako se koristi spoljno smanjuje upalu na koži, utice na smanjivanje iritcaije i svraba, smiruje i ublažava simptome.
- -normalizuje funkciju endokrinih i polnih žlezda
- -pojačava potenciju kod muškaraca i fertilnost kod žena
- -utiče na insulin
- -utiče na probavu! Normalizuje rad digestivnog trakta.
- -ima funkciju prebiotika.
Ulje je efikasno uz terapiju za digestivni, disajni i druge sisteme organizma, i ne postoje kontraindikacije. Osim toga, kedrovo ulje se koristi za normalizaciju metabolizma masti, za lečenje varikoznih bolesti i bolesti digestivnih organa (gastritis, gorušica, Baretov jednjak, ulcerozni kolitis, zatvor, erozivne i ulcerozne lezije želudačnog crevnog trakta i dr.)
Koristi se za stimulisanje normalnog razvoja dečijeg organizma, za aktivaciju imunog sistema. Preventivno za sezonske epidemije jakih respiratornih oboljenja i uzrasne promene u organizmu. Ulje blagotvorno utiče na fizički i mentalni razvoj deteta i učvršćuje imunitet.
Uputstvo za upotrebu koju preporučuje ruska narodna medicina
Preventivna doza koja se pije je jedna kafena kašičica ujutru na prazan stomak, posle čaše vode. Malo mućkanje u ustima dozvoljava brzu apsorpciju ulja u srce i krvne sudove. Obavezno je da kašičica bude drvena, kako bi se sačuvali svi važni elementi.
Kod problema sa gastrointestinalnim traktom preporučuje se jedna kašičica do 2 puta dnevno 30 minuta pre obroka, prema protokolu Tomskog univerziteta u Rusiji. Ako se noću pojavljuju simptomi gorušice, može se uzeti kašičica pre spavanja.
Tokom lečenja stanja kože, ulje se nanosi obilno na problematična područja, više puta dnevno.
Ruska narodna medicina preporucuje utrljavanje kedrovog ulja u upalno mesto, zglob npr., za smanjivanje simpotma bolova I povlačenja upalnog procesa.
Dužina upotrebe ulja zavisi od individualnih potreba i stanja. Tradicionalno se preporučuje uzimanje ulja najmanje od jednog do tri meseca. Uglavnom ulje kedra se smatra ulje kontinuitetom, jer doprinosi organizmu neverovatan nutritivan izvor i poklanja aminokilseine koji su neophodne za dobro stanje organizma. Ulje se čuva na tamnom mestu, na temperaturi do 24 stepena, a može i u frižideru. Do sada nije registrovan nijedan neželjeni efekat pri upotrebi ulja sibirskih pinjola.
Odlikuje se blagim, kremastim, punim ukusom i mirisom pinjola. Može se koristiti u svim jelima, u prelivima za salate, sosevima i sl. Važno je znati da, kada se dodaje u hranu, temperatura mora biti niža od 30 stepeni.
Kedrovo ulje nije neka magična tableta koja leči sve probleme, ali je instrument koji će poboljšati mnoge finkcije i uticati dalje korake kao što su pokretanje drugih aktivnosti – zdrava ishrana i fizička aktivnost i oporavak organizma.
Kontraindikacije postoje: nemojte uzimati kedrovo ulje ako patite od dijareje. Tek kada se smiri, možete ga koristiti za unutrašnju upotrebu.
Kedrovo ulje se može kupiti po povoljnoj ceni u Beogradu sa dostavom širom Srbije.
Ovo je izuzetno retka i dragocena hrana koja raste DIVLJE u dubokim šumama Sibira. Do prvih kedrovih stabala potrebno je čak 10 sati vožnje terenskim vozilima, jer do njih običnim kolima nije moguće stići. Berba se obavlja ručno, s posebnom pažnjom, kako nijedno drvo ne bi pretrpelo oštećenja. Sakupljanje se vrši samo jednom godišnje, od sredine avgusta do kraja septembra, kada već počinje da pada sneg, a temperature se kreću od 0 do ispod nule.
Ovaj proces zahteva ogroman trud i posvećenost! Nakon berbe, pinjoli prolaze strogu kalibraciju – svaki plod se ručno pregledava i biraju se samo najkvalitetniji i najčistiji. Posle pažljivog ljuštenja, sledi proces hladnog ceđenja, bez ikakvog zagrevanja, kako bi se sačuvali svi dragoceni nutrijenti i prirodni ukus.
Ova retka hrana jedna je od poslednjih koja je ostala da raste netaknuta u divljini sibirskih šuma. Koliko još možete nabrojati biljaka na svetu koje su sačuvane u svom prirodnom, divljem obliku? Ova činjenica čini pinjole i kedrovo ulje ne samo posebnim, već i neprocenjivim darom prirode! Шza njega stoji ogroman trud, ručna obrada i očuvanje prirodne čistoće. A kada uzmete u obzir koliko benefita vaše zdravlje može dobiti već za samo 2 meseca korišćenja, jasno je da vrednost ovog proizvoda daleko prevazilazi njegovu cenu!
NAČIN UPOTREBE:
Potencijalna šteta kada koristite pinjole u ishrani može da nastane samo ukoliko se prejedete pinjolima. Preporučena dnevna količina pinjola za odrasle osobe je 25-30g dnevno. Ako su ove vrednosti znatno prekoračene, može se razviti takozvani „sindrom borovih usta“. Glavni simptom ove bolesti je metalni ili gorak ukus u ustima. Stanje može trajati od dva dana do dve nedelje, ali će proći samo od sebe. Za decu i starije osobe dovoljna je količina od 10-15g dnevno.
Alergije: Dr Oleg Togoev, medicinski direktor Klinike GMS, alergolog-imunolog, pedijatar Od svih semenki, pinjoli se smatraju najbezbednijim, ali ipak mogu biti alergični. Ponekad uzrok alergija leži u ljudskom faktoru. Nepravilno skladištenje dovodi do činjenice da u pinjolima počinju da se proizvode toksične supstance, na koje telo može reagovati alergijom na hranu. Ako je ukus oraha gorak, sa blagom kiselošću, plod je pokvaren.
Pinjoli se mogu staviti u salate od povrća, posipati meso i ribu, dodati u jogurt ili sveži sir, grickati same, preporučujemo svakodnevno korišćenje u vašoj ishrani.
Čuvati na tamnom i suvom mestu.
Prilikom izbora pinjola obratite pažnju na boju: boja oljuštenih semenki je svetla, gusto, bez suvih čestica na samom plodu. Ako proizvod miriše na buđ, ovo je loš znak. Niska vlažnost, nedostatak svetlosti i niska temperatura pomažu u očuvanju korisnih svojstava proizvoda dugo vremena. Ako zamrznete seme, možete povećati njihov rok trajanja za 6-8 meseci.
Opcije pakovanja za pinjole:
- KP Kedrovi pinjoli Organic 300 gr
- KP Kedrovi pinjoli Organic 500 gr
Verica –
Obožavam pinjoli i Kedrovo ulje! Baš ste mi obradovali ovakvim poklonom!