fbpx

AKCIJA! Besplatna dostava za porudžbinu preko 3000 dinara 🚚

Kedrovi pinjoli čudo sibirske tajge!

Prirodni antioksidant divljeg porekla. 5X veći sadržaj omega 3 i 6, minerala, vitamina E, bogat izvor proteina. Kupi odmah

Prikazani svi od ukupno 4 rezultata

Kedrovi pinjoli

 

Tako mali, a tako moćni 

 

Sibirski kedar je veličanstveno drvo koje raste u nepreglednim predelima tajgi dalekog Sibira. Nije poznat samo zbog svoje visine i lepote tokom cele godine, već i zbog korisnosti svojih plodova, kedrovog ulja, smole koja ima prijatan, karakterističan i umirujuć miris, čak i orahove ljuske se koriste u narodnoj medicini. Jedan od najvećih benefita sibirskog kedra su pinjoli, jestive semenke iz šišarki. 

 

Kedrovi pinjoli su jedne od najskupljih i najkorisnijih orašastih plodova na svetu.

Sibirsko-atlajska kedrova šuma ima svoju mikro klimu. To je svojevrsna fabrika kiseonika, natopljena negativnim jonima i fitocidima, idealno okruženje za zdrav odmor i život čoveka. Vazduh u kedrovoj šumi je praktično sterilan, a ova biljka je vrlo cenjena u Rusiji jer su njena svojstva jedinstvena, štite i pomažu celokupnom organizmu. Vodeći stručnjaci u Rusiji savetuju da se pinjole uključe u ishranu svih ljudi. 



Koliko su zaista moćne?

Želimo da vas informišemo o malim moćnim pinjolima i zašto je važno da ih koristite u svakodnevnoj ishrani vas i vaše porodice.

Imaju neverovatan ukus, njihova tekstura je hrskava, a imaju ogromnu količinu korisnih masti, minerala i antioksidansa, su razlog što je ovo malo semenje izuzetno cenjeno od strane kulinarskih majstora u celom svetu i važan sastojak naše zdrave ishrane.

 

SASTAV I NUTRITIVNA VREDNOST:

 

Zrna pinjola su bogata vitaminima B, vitaminima A, E i K, kao i gvožđem, fosforom, cinkom, magnezijumom, bakrom i manganom. Sadrže 19 aminokiselina, među kojima je 8 esencijalnih za čoveka: leucin, izoleucin, lizin, metionin, treonin, triptofan, valin, fenilalanin. Ljudsko telo ne može da ih sintetiše samostalno, ali su neophodne za razvoj mišića, elastičnost ligamenata, kože i tetiva. Zahvaljujući tolikom broju korisnih supstanci, pinjoli jačaju kardiovaskularni i imuni sistem i korisni su tokom virusnih bolesti. Orašasti plodovi su veoma korisni za dijabetičare: kod dijabetesa želite ugljene hidrate i slatku hranu, a orasi smanjuju taj osećaj.

 

Nutritivna i lekovita vrednost pinjola: u jezgru sadrže 64% masti, 15% ugljenih hidrata, 19% azotnih materija, 2% mineralnih elemenata. Poboljšavaju sastav krvi, pomažu normalnom funkcionisanju nervnog sistema, blagotvorno utiču na kožna tkiva, ublažavaju anemiju…

Tiamin podržava pamćenje i funkciju mozga, usporava proces starenja. 

Riboflavin je uključen u formiranje crvenih krvnih zrnaca i antitela, čini kožu, kosu i nokte zdravim i snažnim. 

Oleinska amino kiselina sprečava razvoj ateroskleroze. 

Triptofan je hormon sna koji pomaže da se rešite nesanice. Orašasti plodovi sadrže visokokvalitetne proteine koji se brzo apsorbuju u telu. Vlakna normalizuju rad gastrointestinalnog trakta, čiste creva i uklanjaju toksine.

 

Jezgra pinjola sadrže puno dijetetskih vlakana i visokokvalitetne prirodne biljne proteine. Ovo čini pinjole nezamenljivim za vegetarijance i ljude koji, iz bilo kog razloga, ne jedu mesne i biljne proizvode.  Za lečenje i prevenciju prehlade preporučuje se uključivanje u ishranu pinjola. Plodovi imaju svojstva iskašljavanja, podržavaju imuni sistem i pomažu u oporavku.


  • UTICAJ NA ZDRAVLJE KOD ŽENA I MUŠKARACA

 

Vitamini doprinose obnovi ženskog tela u celini. 

Orašasti plodovi vraćaju energiju i uklanjaju psiho-emocionalne manifestacije.

Ulje pinjola čini kožu gipkom, održava prirodnu ravnotežu, podstiče podmlađivanje, poboljšava cirkulaciju.

 

Koje su prednosti kedrovih oraha za muškarce? Korisna svojstva pinjola utiču na funkcije endokrinih i polnih žlezda, stimulišu rad i rast mišića, učestvuju u metabolizmu proteina i ugljenih hidrata, podstiču apsorpciju masti, sprečavaju oštećenje ćelijskih membrana. Vitamin B2 (riboflavin), proteini, masti i ugljeni hidrati pretvaraju se u energiju, jačaju tkiva, poboljšavaju vid, funkciju jetre. Poznato je da je vitamin E važan za zdravlje i nasledstvo muškaraca. Pinjoli poboljšavaju potenciju i povećavaju seksualnu želju.



  • POZITIVAN UTICAJ NA INSULINSKU REZISTENCIJU i DIJABETES

 

Prema studiji, jedenje pinjola na prazan stomak pomaže u snižavanju šećera u krvi [4] (ovde moraju da stoje linkovi ka tim studijama, nije važno ako su na ruskom). 

Naučnici su otkrili da konzumiranje najmanje 60 g orašastih plodova dnevno na prazan stomak tokom dva meseca smanjuje nivo glukoze i osetljivost na insulin kod osoba sa dijabetesom tipa 2 [6]. Glikemijski indeks pinjola je samo 15, pa su dozvoljeni za ishranu dijabetičara. Pored toga, samo 30 g pinjola obezbeđuje 109% dnevnih potreba za manganom, što smanjuje rizik od dijabetesa. Fenolna jedinjenja (polifenoli) koja se nalaze u proizvodu imaju sličan efekat na organizam.

Zamena ugljenih hidrata namirnicom kao što je pinjola – bogata nezasićenim mastima takođe povoljno utiče na nivo glukoze. 

  • ZNAČAJAN UTICAJ NA SMANJENJE TELESNE TEŽINE

Pomaže pri normalizaciji telesne težine. Pinjoli su hrana visokih performansi i u stanju su da pruže osećaj sitosti dugo vremena. Ovo je idealna užina koja pomaže onima koji vode računa o svojoj kilaži, da ne dobiju višak kilograma. Masne kiseline u sastavu proizvoda takođe potiskuju apetit.

Uprkos visokom kaloričnom sadržaju pinjola, može se jesti u malim količinama uz vaš određeni režim ishrane. Jezgra brzo izazivaju osećaj sitosti, što olakšava izbegavanje slatke, masne hrane. Za efikasno mršavljenje dovoljno je pojesti nekoliko orašastih plodova između glavnih obroka da biste utažili osećaj gladi i obezbedili telu energiju. Upotreba pinjola tokom dana posta omogućava vam da očistite creva od toksina, normalizujete varenje.

  • POZITIVAN UTICAJ NA PAMĆENJE

Štiti zdravlje mozga. Pinjoli su odličan izvor omega-3 masnih kiselina (34,1 g na 100 g proizvoda). Preporučena dnevna doza za odrasle je 1,6 g/dan. Omega-3 masne kiseline su važne za zdravlje mozga, pomažu u održavanju kognitivnih funkcija duže i smanjuju rizik od demencije.

  • UTICAJ NA SPAVANJE

Patite od nesanice, još jedan znak da probate pinjole sibirskog kedra. Visok sadržaj triptofana (43% dnevne vrednosti) čini pinjole idealnim za spavanje. Amino kiselina (L-triptofan) se pretvara u serotonin, važan neurotransmiter koji ima blagotvorno dejstvo na raspoloženje i san. Smanjenje nivoa serotonina povećava rizik od poremećaja sna i povećanja nivoa stresa.

  • HOLESTEROL

Utiče na smanjenje holesterola. Pinolenska kiselina u pinjolima može pomoći u smanjenju nivoa holesterola u krvi. Međutim, konkretan mehanizam kojim se to dešava još nije otkriven. Studije su sprovedene samo na životinjama.

  • SRCE I KRVNI SUDOVI

Galina Šepetkova, doktorka, vodeći specijalista kliničke mreže Semeinaia, nefrolog, terapeut kaže:  “Pinjoli sadrže biljne organske kiseline, koje, za razliku od životinjskih masti, samo koriste našem srcu i krvnim sudovima. Proizvod je bogat korisnim polinezasićenim masnim kiselinama. Porciju jela ne treba zameniti pinjolima, ali kao užinu su sasvim prikladne ili kao jak dodatak super hrane u vaše jelo kao pasta, salata, hleb itd. Bolje ih je jesti za doručak ili ručak.”

  • ISHRANA KOD DECE

Pinjoli se toplo preporučuju za ishranu dece, jer sadrže vitamine koji podstiču rast organizma: A, B (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), E (tokoferol). Bolje ih je uvesti u ishranu nakon treće godine, zbog svoje male veličine.

  • TRUDNICE I DOJILJE

Izobilje vitamina E u pinjolama je od izuzetne važnosti. Ovaj vitamin je na primer nužan za dojilje, a njegov nedostatak zaustavlja laktaciju.

NAČIN KORIŠĆENJA:

Potencijalna šteta kada koristite pinjole u ishrani može da nastane samo ukoliko se prejedate pinjolima. Ključ je u umerenosti. Preporučena dnevna količina pinjola za odrasle osobe je 25-30g dnevno. Ako su ove vrednosti znatno prekoračene, može se razviti takozvani „sindrom borovih usta“. Glavni simptom ove bolesti je metalni ili gorak ukus u ustima. Stanje može trajati od dva dana do dve nedelje, ali će proći samo od sebe.

Za decu i starije osobe dovoljna je količina od 10-15g dnevno.

Alergije: Dr Oleg Togoev, medicinski direktor Klinike GMS, alergolog-imunolog, pedijatar Od svih orašastih plodova, pinjoli se smatraju najbezbednijim, ali ipak mogu biti alergični. Ponekad uzrok alergija leži u ljudskom faktoru. Nepravilno skladištenje dovodi do činjenice da u pinjolima počinju da se proizvode toksične supstance, na koje telo može reagovati alergijom na hranu. Ako je ukus oraha gorak, sa blagom kiselošću, plod je pokvaren.

Pinjole se mogu staviti u salate od povrća, posipati meso i ribu, dodati u jogurt ili sveži sir, grickati same, preporučujemo svakodnevno korišćenje u vašoj ishrani.

KAKO ODABRATI I ČUVATI KEDROVE PINJOLE: 

Naši pinjoli su veoma kvalitetni, potiču sa divlje samonikle vrste, od starih stabala 80 godina. Važno je pravilno skladištiti i transportovati orahe. Vakumiranje, tamno mesto, hladnoća, svežina pakovanja. U suprotnom, pinjole mogu biti otrovne, štetne i apsolutno nekorisne za naše telo. Kupujte samo od proverenih licenciranih uvoznika.

Prilikom izbora pinjola obratite pažnju na boju: boja oljuštenih semenki je svetla, gusto, bez suvih čestica na samom plodu. Ako proizvod miriše na buđ, ovo je loš znak. Niska vlažnost, nedostatak svetlosti i niska temperatura pomažu u očuvanju korisnih svojstava proizvoda dugo vremena. Ako zamrznete seme, možete povećati njihov rok trajanja za 6-8 meseci.

ULJE OD PINJOLA: Pinjoli imaju najveći procenat sadržaja ulja u svom plodu. Povećano interesovanje za ulje od pinjola je zbog sledećih svojstava: koriguje metabolizam, poboljšava sastav lipida u krvi, smanjuje rizik od srčanih i vaskularnih oboljenja, smanjuje apetit i reguliše indeks telesne mase (BMI). Ulje pinjola je prirodni proizvod koji nema analoga u prirodi. Sadržaj vitamina E u ovom izuzetnom ulju je 5 puta veći od maslinovog ulja. Pored mnogih korisnih svojstava, ulje se smatra delikatesom sa neverovatnim ukusom i aromom. Posebno je kedrovo ulje korisno za ljude koji se bave fizičkim radom povezanim sa povećanom potrošnjom energije i ljudima koji žive u nepovoljnim ekološkim područjima.

NARODNA MEDICINA 

U knjigama o narodnoj medicini mnogo se piše o lekovitosti sibirskog kedra. Od iglica, preko ploda do kore, stabla i korenja, svaki deo ovog fantastičnog drveta poseduje izuzetno delotvorna svojstva lečenja. Igličasto lišće pročišćava okolni vazduh, smešten u domu komadić kedrovog drveta tera moljce. Drvo širi karakterističan opuštajući miris. Tako su i pinjoli našli svoju svrhu u narodnoj medicini. Koriste se rasprostranjeno. Dugo su se smatrali efikasnim lekom za taloženje soli. Tinktura oljuštenih orašastih plodova u svetlo crvenom vinu koristi se kao sredstvo za čišćenje krvi, kao i lek za urolitijazu, kamen u jetri i žučnoj kesi. Zdrobljena jezgra pinjola sa medom su korisna za peptički čir. Stalna upotreba orašastih plodova ili kedrovog ulja pomaže kod različitih kožnih bolesti, povećava odbranu tela.

KEDROVI PINJOLI

lako varljivi protein i prirodni izvor vitamina i Omega 3-6-9

Koristimo cookie da bismo poboljšali iskustvo našeg veb sajta. Za više informacija pogledajte Politiku privatnosti cookie. Ako nastavite da pretražujete ovaj sajt, prihvatate našu upotrebu cookie.